Ако сте се икада возили на успону и осјећали као да вам плућа горе, онда већ знате како лоша техника дисања може смањити ваше перформансе.

Научити како правилно дисати на бициклу а и без бицикла не само да ће побољшати вашу издржљивост, него ће повећати и вашу брзину. Усавршавање технике дисања може бити једна од главних ставки која ће довести до општег побољшања ваших перформанси као бициклисте.

„Свака ћелија у вашем тијелу захтијева константну и тренутну опскрбу кисиком. 90% енергије коју ваше тијело користи долази директно од дисања“, каже Ал Ли, аутор „Perfect Breathing: Transform Your Life One Breath at a Time“. То је много енергије, што значи да мале промјене у методама дисања могу заиста много допринијети.

Како дисати за вријеме бициклирања

Ваша дијафрагма (мишић испод плућа) би се требала кретати према доље како би помогла плућима да се рашире и да зрак у њих уђе. Фокусирајте се на пуњење прво доње трећине плућа зраком тако што ћете користити ваш трбух за дисање прије него прса. Резултат ће бити да ће се прво ваш трбух напухати као балон, а након тога ће се почети ширити ваш прсни кош. Издисај би требало да изгледа једнако, ваш абдомен би требао истискивати зрак из плућа.

Учинковито дисање

Учинковито дисање је посебна техника дисања дизајнирана да побољша ваше бициклистичке перформансе. Вјежбањем ефикасних метода дисања можете побољшати ваша бициклистичка времена, издржљивост, искориштавање кисика и издисање отпадних материјала.

Техника учинковитог дисања је подијељена у три одвојене радње: удисај, задржавање и издисај. Свака од радњи се изводи у „2, 2, 4“ бројању, тако да ћете за сваки циклус дисања удисати два бројања, задржати зрак два бројања, те затим издисати четири бројања. За неке бициклисте „2, 2, 4“ бројање је преплитко. Ако се то и на вас односи можете повећати вријеме бројања на „4, 4, 8“ или „5, 5, 10“.

Пратите дјечије дисање

Ако желите видјети како би требало дисати погледајте дјечије дисање. Они као да имају балон у стомаку, једноставно се напуше и поновно врати тако природно. Томе се једноставно треба вратити. То се једноставно истисне из људи како одрастају и свакако се тој методи треба вратити.

Сваку нову методу дисања свакако вјежбајте прије педалирања. Пазите да се осјећате угодно током извођења технике и свакако се одмах зауставите ако осјетите да вам је слабо или вам се мути пред очима.

Извор: bikemagazin.info


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *