Ako ste se ikada vozili na usponu i osjećali kao da vam pluća gore, onda već znate kako loša tehnika disanja može smanjiti vaše performanse.

Naučiti kako pravilno disati na biciklu a i bez bicikla ne samo da će poboljšati vašu izdržljivost, nego će povećati i vašu brzinu. Usavršavanje tehnike disanja može biti jedna od glavnih stavki koja će dovesti do opšteg poboljšanja vaših performansi kao bicikliste.

„Svaka ćelija u vašem tijelu zahtijeva konstantnu i trenutnu opskrbu kisikom. 90% energije koju vaše tijelo koristi dolazi direktno od disanja“, kaže Al Li, autor „Perfect Breathing: Transform Your Life One Breath at a Time“. To je mnogo energije, što znači da male promjene u metodama disanja mogu zaista mnogo doprinijeti.

Kako disati za vrijeme bicikliranja

Vaša dijafragma (mišić ispod pluća) bi se trebala kretati prema dolje kako bi pomogla plućima da se rašire i da zrak u njih uđe. Fokusirajte se na punjenje prvo donje trećine pluća zrakom tako što ćete koristiti vaš trbuh za disanje prije nego prsa. Rezultat će biti da će se prvo vaš trbuh napuhati kao balon, a nakon toga će se početi širiti vaš prsni koš. Izdisaj bi trebalo da izgleda jednako, vaš abdomen bi trebao istiskivati zrak iz pluća.

Učinkovito disanje

Učinkovito disanje je posebna tehnika disanja dizajnirana da poboljša vaše biciklističke performanse. Vježbanjem efikasnih metoda disanja možete poboljšati vaša biciklistička vremena, izdržljivost, iskorištavanje kisika i izdisanje otpadnih materijala.

Tehnika učinkovitog disanja je podijeljena u tri odvojene radnje: udisaj, zadržavanje i izdisaj. Svaka od radnji se izvodi u „2, 2, 4“ brojanju, tako da ćete za svaki ciklus disanja udisati dva brojanja, zadržati zrak dva brojanja, te zatim izdisati četiri brojanja. Za neke bicikliste „2, 2, 4“ brojanje je preplitko. Ako se to i na vas odnosi možete povećati vrijeme brojanja na „4, 4, 8“ ili „5, 5, 10“.

Pratite dječije disanje

Ako želite vidjeti kako bi trebalo disati pogledajte dječije disanje. Oni kao da imaju balon u stomaku, jednostavno se napuše i ponovno vrati tako prirodno. Tome se jednostavno treba vratiti. To se jednostavno istisne iz ljudi kako odrastaju i svakako se toj metodi treba vratiti.

Svaku novu metodu disanja svakako vježbajte prije pedaliranja. Pazite da se osjećate ugodno tokom izvođenja tehnike i svakako se odmah zaustavite ako osjetite da vam je slabo ili vam se muti pred očima.

Izvor: bikemagazin.info

Categories: Biciklizam

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *