У реду, прије свега честитке.

Бициклистичка индустрија је освојила рат са грамима. Бицикли су јако напредовали да су дошли до незамисливе тачке. Данашњи бицикли су невјеројатно лагани, чврсти, те респектабилно дуговјечни. 

Али ипак умјесто уштеде на грамима, радије гласамо за повећањем животног вијека компоненти.

Да ли су заиста лакши бицикли увијек и бржи? Губитак тежине с вашег бицикла или вашег тијела, шта вас заправо чини бржим? Тежина бицикла и није толико важна јер је то уствари мали постотак укупног пакета, који је: управо ви, одјећа, ципеле, кацига, ствари у џеповима, боца за воду, те на крају и сами бицикл.

Када додате све дијелове, након свега то је оно што се заправо догађа на брду. Стварна тежина бицикла је мали постотак од укупног. А оно што је још мања разлика, је управо разлика прошлогодишњег бицикла од 7,3кг и новог, фенси овогодишњег бицикла од 6,9кг.

То је једноставна математика. Рецимо да имате 72кг, а ваш бицикл тежи 7,2кг. Дакле, ваш бицикл износи 10 посто од укупне масе. Штедња новца за куповину новог оквира који је 400г лакши је отприлике 0,50 посто од укупне тежине. Дакле, мање од 1 посто. Исплативо? Баш и не.

Тежина је важна, али не би смијела бити на врху пописа.

Оно што сањамо и што би се требало догађати су ипак компоненте које се боље понашају и трају дуже. Замислите свијет без пробушених гума, без заморних пуцкетања, неугодних звукова.

Лежајеви точкова који не звуче као да се бицикл распада, бицикл који не захтијева потпуни ремонт ако га возите по киши. Замислите ротор диск кочнице који заувијек остаје раван и не криви се, хидрауличну течност коју не требате мијењати сваких неколико мјесеци, кочионе пакне које раде и у суво и кишно вријеме? Звучи нестварно? Зар све ово не би требало бити важније од тих пишљивих 12 грама уштеде?

Тежина бицикла није оно што држи људе у овом предивном спорту. То је функционалност, а људи то траже. Бицикли су довољно лагани, да их уистину учинимо још бољима. Напосљетку, сви бициклисти имају заједничку жељу. А то је да што дуже и срећније возе свој бицикл, те уживају у његовим благодатима.

Извор: bikemagazin.info


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *