U redu, prije svega čestitke.

Biciklistička industrija je osvojila rat sa gramima. Bicikli su jako napredovali da su došli do nezamislive tačke. Današnji bicikli su nevjerojatno lagani, čvrsti, te respektabilno dugovječni. 

Ali ipak umjesto uštede na gramima, radije glasamo za povećanjem životnog vijeka komponenti.

Da li su zaista lakši bicikli uvijek i brži? Gubitak težine s vašeg bicikla ili vašeg tijela, šta vas zapravo čini bržim? Težina bicikla i nije toliko važna jer je to ustvari mali postotak ukupnog paketa, koji je: upravo vi, odjeća, cipele, kaciga, stvari u džepovima, boca za vodu, te na kraju i sami bicikl.

Kada dodate sve dijelove, nakon svega to je ono što se zapravo događa na brdu. Stvarna težina bicikla je mali postotak od ukupnog. A ono što je još manja razlika, je upravo razlika prošlogodišnjeg bicikla od 7,3kg i novog, fensi ovogodišnjeg bicikla od 6,9kg.

To je jednostavna matematika. Recimo da imate 72kg, a vaš bicikl teži 7,2kg. Dakle, vaš bicikl iznosi 10 posto od ukupne mase. Štednja novca za kupovinu novog okvira koji je 400g lakši je otprilike 0,50 posto od ukupne težine. Dakle, manje od 1 posto. Isplativo? Baš i ne.

Težina je važna, ali ne bi smijela biti na vrhu popisa.

Ono što sanjamo i što bi se trebalo događati su ipak komponente koje se bolje ponašaju i traju duže. Zamislite svijet bez probušenih guma, bez zamornih pucketanja, neugodnih zvukova.

Ležajevi točkova koji ne zvuče kao da se bicikl raspada, bicikl koji ne zahtijeva potpuni remont ako ga vozite po kiši. Zamislite rotor disk kočnice koji zauvijek ostaje ravan i ne krivi se, hidrauličnu tečnost koju ne trebate mijenjati svakih nekoliko mjeseci, kočione pakne koje rade i u suvo i kišno vrijeme? Zvuči nestvarno? Zar sve ovo ne bi trebalo biti važnije od tih pišljivih 12 grama uštede?

Težina bicikla nije ono što drži ljude u ovom predivnom sportu. To je funkcionalnost, a ljudi to traže. Bicikli su dovoljno lagani, da ih uistinu učinimo još boljima. Naposljetku, svi biciklisti imaju zajedničku želju. A to je da što duže i srećnije voze svoj bicikl, te uživaju u njegovim blagodatima.

Izvor: bikemagazin.info

Categories: Biciklizam

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *